Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ιστορικό κέντρο Αθήνα Τόποι Μνήμης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών

«Αθήνα: Τόποι Μνήμης» Ιούνιος 2017 – Απολογισμός

Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο με το συντονισμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία μια σειρά εκδηλώσεων στο Ιστορικό Κέντρο.

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Στα βήματα της Δημοκρατίας.

Η ξενάγηση του καθηγητή αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνου είχε ως κεντρικό άξονα τη Δημοκρατία. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αρχαία Αγορά. Ο κύριος Βαλαβάνης οδήγησε το κοινό στο belvedere δίπλα από το ναό του Ηφαίστου, κι εκεί με θέα την Αρχαία Αγορά τους εξήγησε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και πως βήμα βήμα εγκαθιδρύθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία. Στην συνέχεια περπάτησαν στο χώρο με προορισμό το μουσείο, όπου ξεναγούσε το κοινό λέγοντας πως χρησιμοποιούσαν οι αρχαίο Έλληνες τον συγκεκριμένο χώρο αλλά κι όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν εντός του μουσείο. Η αφήγηση της ηθοποιού Ρένας Κυρπιώτη, βοήθησε το κοινό να μεταφερθεί στην αρχαία Αθήνα τα αρχαία χρόνια, διαβάζοντας σημαντικά κείμενα της εποχής όπως του Θουκυδίδη, του Αριστοφάνη κι άλλων.

Μια εκδήλωση που συγκέντρωσε πάνω από 120 άτομα, τα οποία έδωσαν πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Βαλαβάνη για την εξαιρετική ξενάγηση αλλά και στους εκπροσώπους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για την οργάνωση μιας τόσο ενδιαφέρουσας εκδήλωσης.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου Στα βήματα της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά με τον καθηγητή αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κύριο Δημήτρη Πλάντζο.

Η μόνη εκδήλωση της σειράς εκδηλώσεων Άνοιγμα στην πόλη του Φεστιβάλ Αθηνών που έγινε στα αγγλικά και η οποία στέφθηκε με επιτυχία καθώς συγκέντρωσε πάνω από 60 άτομα, τουρίστες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική ξενάγηση από ένα καθηγητή αρχαιολογίας και να ακούσουν από την ηθοποιό μας Ρένα Κυπριώτη, σημαντικά κείμενα της Δημοκρατίας στα αγγλικά.

Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν πολλά συγχαρητήρια στον καθηγητή ενώ οι ερωτήσεις τους μας συνόδευσαν μέχρι την έξοδο και τη λήξη της εκδήλωσης.

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο Περίπατος στους ιστορικούς λόφους της Αθήνας με τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ.

Η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς συγκέντρωσε πάνω από 400 άτομα. O καταξιωμένος και ιδιαίτερα αγαπητός αρχιτέκτονας Καθηγητής Μανόλης Κορρές με αφετηρία τον Αγ. Δημήτριο Λουμπαρδιάρη ξενάγησε το πολυπληθές κοινό στην Πνύκα. Μια ιστορική διαδρομή σε ένα από τους πιο γνωστούς λόφους του Ιστορικού Κέντρου την οποία ο κύριος Κορρές συνόδευσε με ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία για το συγκεκριμένο λόφο αλλά και για όλη την περιοχή της αρχαίας Αθήνας. Όπως ήταν αναμενόμενο ο κύριος Κορρές συμπλήρωσε την ξενάγησή του με ανέκδοτες ιστορίες αλλά και πολλές πληροφορίες, όχι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, οι οποίες έκαναν την εκδήλωση αυτή μοναδική και αξιομνημόνευτη για όλους τους συμμετέχοντες.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε παράσταση Καραγκιόζη με τον Ηλία Καρελλά με τίτλο: Καραγκιοζούπολη – Ο Καραγκιόζης και η Ανακύκλωση

Το πλάτωμα της οδού Λυσίου και Ανδοκίδου γέμισε από μικρούς θεατές που απόλαυσαν μια εξαιρετική παράσταση Καραγκιόζη από τον καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη Ηλία Καρελλά. Οι μικροί και μεγάλοι θεατές, σε σύνολο πάνω από 80 άτομα, απόλαυσαν την παράσταση, γέλασαν και διασκέδασαν με τον Καραγκιόζη, τα αστεία του και τις περιπέτειές του.
Στο τέλος της παράστασης ο Ηλίας Καρελλάς είχε μια έκπληξη για όλους τους μικρούς του φίλους. Τους είχε ετοιμάσει πολλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια, όμως το πιο ωραίο απ΄ όλα ήταν πως κάποιοι από τους θεατές έγιναν για λίγο κι αυτοί σκιοπαίκτες.

Φεύγοντας μικροί και μεγάλοι ευχαρίστησαν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Δίκτυο για το Ιστορικό Κέντρο για την υπέροχη αυτή εκδήλωση.

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο Φιλοσοφικός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος συντροφιά με τον Παύλο Καλλιγά, Καθηγητή φιλοσοφίας και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και τον Νικήτα Σινιόσογλου, Διδάκτορα φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Cambridge και συγγραφέα.

Οι καταξιωμένοι στο χώρο της φιλοσοφίας, ο καθηγητής Παύλος Καλλιγάς και ο ερευνητής Νικήτας Σινιόσογλου ήταν οι οικοδεσπότες σ’ ένα ξεχωριστό Φιλοσοφικό Περίπατο στον κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπατητική συζήτηση για την φιλοσοφία, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, που προσέλκυσε πάνω από 200 άτομα. Ο περίπατος έκλεισε μελωδικά, όπως και στα φιλοσοφικά συμπόσια, με τη συνοδεία αρχαίας ελληνικής μουσικής. Ο Νίκος Ξανθούλης με την αρχαία λύρα του αυτοσχεδίασε πάνω στις κλίμακες του Πλάτωνα και ταξίδεψε το κοινό με τους ήχους του σε άλλες εποχές.

Με αυτή την εκδήλωση το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει την συνομιλία δύο εξαιρετικών φιλοσόφων για τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τα θέματα που προσέγγιζαν, να απολαύσουν και ίσως να πρωτοακούσουν αρχαία ελληνική μουσική γνωρίζοντας ταυτόχρονα έναν εξαιρετικό χώρο της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος, η οποία ξυπνάει τόσες σπουδαίες μνήμες.