«Αθήνα Τόποι Μνήμης» Ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικοί περίπατοι σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συμμετείχαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Φεστιβάλ Αθηνών και το «Άνοιγμα στην Πόλη». Οι φετινές εκδηλώσεις με τίτλο «Αθήνα τόποι Μνήμης» περιελάμβαναν  τρεις περιπάτους σε εμβληματικά σημεία της πόλης και πραγματοποιήθηκαν στις 4, 12 και 20 Ιουνίου:

Στις 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μεγάλος περίπατος στους ιστορικούς πεζόδρομους της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου με την αρχιτέκτονα- πολεοδόμο Μαρία Καλτσά, η οποία συνόδευσε το πολυπληθές κοινό σε ένα ταξίδι στην ιστορία των πεζοδρόμων της και τονίζοντας τη σημασία του πεζόδρομου για την σύγχρονη ζωή της πόλης. Ο περίπατος ολοκληρώθηκε στο Δημόσιο Σήμα, όπου η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, κα. Χάρις Στούπα, μας ενημέρωσε για τις τελευταίες ανασκαφές στην περιοχή και την προσπάθεια ανάδειξης αυτού του τόσο σημαντικού αλλά άγνωστου σημείου της Αθήνας.

 Την Τρίτη 12 Ιουνίου, το κοινό είχε την τύχη να ακούσει τον καταξιωμένο καθηγητή Μανόλη Κορρέ να μας μιλά για τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, έναν θησαυρό αρχαιολογικών ευρημάτων στην καρδιά του ιστορικού  κέντρου. Ο κος Κορρές μαγνήτισε το κοινό που ξεπέρασε τα 250 άτομα, με αναφορές στην ιδιαίτερη σημασία του χώρου και την σύνδεσή του με την σπουδαία ιστορία της αρχαίας Αθήνας.

Ο κύκλος των φετινών μας περιπάτων ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου στους Στύλους Ολυμπίου Διός και την Κοίτη του Ιλισού, όπου η αρχαιολόγος – ερευνήτρια Μυρτώ Λίτσα μας διηγήθηκε την ιστορία του Ολυμπιείου αλλά και των παριλίσσιων ιερών καλύπτοντας ένα μεγάλο χρονολογικό φάσμα από την αρχαιότητα μέχρι τoν 19o αιώνα. Ο περίπατος συνεχίστηκε και στην οδό Αρδηττού και ολοκληρώθηκε μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η συμμετοχή του κοινού ήταν και φέτος εντυπωσιακή ξεπερνώντας τα 500 άτομα συνολικά , γεγονός που υποδηλώνει το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για την αναζήτηση της ιστορίας της Αθήνας μέσα από τα εμβληματικά της μνημεία.

Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ευχαριστούν θερμά το Φεστιβάλ Αθηνών και ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για την στήριξή αυτών των δράσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.

Περίπατος στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου20180612_195756DSC_0471