Όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα και δεν είστε σίγουροι πώς να το χειριστείτε, προτείνουμε -αφού συμβουλευτείτε την ενότητα «Συνήθη Θέματα» και εφόσον δεν βρείτε απάντηση- να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο της περιοχής σας (βλ. «Ποιοί είμαστε —-> Μέλη») ή/και απ’ ευθείας με το Δίκτυο.

Παρακάτω θα βρείτε ομαδοποιημένα τα συνήθη θέματα σχετικά με προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του Ιστορικού Κέντρου με τα οποία ασχολείται το Δίκτυο. Σε κάθε ενότητα περιγράφουμε το πρόβλημα, τους στόχους μας και παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα συγκεντρώνονται και κωδικοποιούνται, στο μέτρο του δυνατού, από τις εξειδικευμένες ομάδες εργασίας του Δικτύου.

Στο τέλος της σελίδας ακολουθεί ενότητα με Επιστολές και Προτάσεις του Δικτύου προς τον Δήμο Αθηναίων (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος [ΚΥΕ], ανθοπωλεία Αγίας Ειρήνης, ηχορρύπανση)

Ακολουθεί link σε Πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη για την Ηχορύπανση. Αν και είναι σχετικό με τη «Μη σύννομη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ακτή Δηλαβέρη στον Πειραιά», και συνεπώς εκτός του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, παρόλα αυτά αφορά το θέμα της ηχορύπανσης και έχει αντίκτυπο ανεξάρτητο της συγκεκριμένης υπόθεσης και περιοχής.

https://istorikokentro.files.wordpress.com/2016/03/21326-08-cf80cf8ccf81ceb9cf83cebcceb1.pdf

 

 • Χρήσεις Γης (π.χ. κίνδυνοι αλλαγών, προτεινόμενες βελτιώσεις)
 • Προσβασιμότητα / Κινητικότητα (πεζοδρόμια, τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα)
 • Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (π.χ. άδειες, τραπεζοκαθίσματα, ωράρια)
 • Τραπεζοκαθίσματα
 • Παρα-Εμπόριο / Μικροπωλητές (π.χ. άδειες, ρύπανση, όχληση)
 • Πράσινο (π.χ. εγκατάλειψη/έλλειψη συντήρησης, κουνούπια)
 • Δίκτυα (π.χ. φρεάτια, υποκλοπή ρεύματος)
 • Απορρίμματα / Ανακύκλωση

Προτάσεις και Επιστολές του Δικτύου προς τον Δήμο Αθηναίων

 • Παρακάτω ακολουθούν σε αρχείο μορφής PDF οι προτάσεις που παραδόθηκαν στον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στην εκδήλωση του Δικτύου στο Ξενοδοχείο Electra Palace στην Πλάκα, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016:

https://istorikokentro.files.wordpress.com/2016/02/protaseisdiaxeirisis_a_kye.pdf

 • Παρακάτω ακολουθούν σε αρχείο μορφής PDF οι προτάσεις που έχει παραδόσει το «Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας» στον δήμο Αθηναίων σχετικά με την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ). Για τα κείμενο συνεργάστηκαν:
 • 1η ομάδα εργασίας για Νομικά Θέματα: κ. Κωνσταντίνα Γεωργακάκη (Νομικός), κ. Μαρία Κίτσιου (Νομικός), κ. Βασιλική Μπάρκα (Ιστορικός), κ. Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου (Νομικός).
 • 2η ομάδα εργασίας για Διοικητικά Θέματα: κ. Βασιλική Μπάρκα (Ιστορικός), κ. Τζίνα Σταυράκη (Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος), κ. Μάρθα Φλωράτου (Εκπαιδευτικός), κ. Μάρω Ευαγγελίδου (Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος / Χωροτάκτης).

Σύνθεση κειμένων από την κ. Μάρω Ευαγγελίδου

protaseis-diktyou-istorikou-kentroy-athinas-kye-teliko-analytiko-20150406

 • Παρακάτω ακολουθούν σε αρχείο μορφής PDF δύο επιστολές που απέστειλε το «Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας» στον δήμο Αθηναίων σχετικά με την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)

epistoli-se-dimarxo-athinaion-gia-anthopoleia-agias-eirinis-ellet20150205

epistoli-gia-anthopoleia-agias-eirinis-ellet20150206

 • Παρακάτω ακολουθεί σε αρχείο μορφής PDF επιστολή που απέστειλε το «Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας» στον δήμο Αθηναίων σχετικά με την ηχορρύπανση

epistoli-pros-dimarxo-athinaion-hxorrypansi20150128

Εισηγήσεις ομιλητών Ημερίδας Ηχορύπανσης – Τρίτη 19 Απριλίου 2016